Project Description

Schimbarea procedurilor de Cronografiere.

La inceputul anului 2019, COD a construit un proiect pentru evidentierea errorile in procesul de cronografiere. In acest sens COD propune masurarea sa se efectueze in JOULI in loc de mentri/secunda cum era uzual. Avand in vedere si aducand argumente solide partenerii COD implementeaza masuratoarea in JOULI ca masuratoare obligatorie in viitor.

Incepand cu sezonul 2019, Civil War, Overload, DesertStorm cat si toti partenerii COD vor efectua procesul oficial ce cronografiere in JOULI si vor folosi varlorile prezentate in rubrica DETALII PROIECT. Incercam sa uniformizam procesul de masurare si invitam toate partile interesate si implicate in lumea airsoft-ului romanesc sa foloseasca acest proiect in jocurile lor. Mentiunea „Regulament Adoptat cu Sprijinul COD” ar fi de apreciat.

Avantaje si Beneficii

Masuratoarea traditionala in mentri/secunda s-a dovedit a fi defectuasa pe alocuri. Aceasta nu acopera sectorul denumit JOULES CREEP, fenomen ce permite unui jucator sa intre pe teren cu o replica de 110 metri/secunda dar care dezvolta 1.5-2 sau chiar mai mult JOULI. Aceasta replica daca executa foc la limita inferioara a MED-ului, poate rani grav, dupa cum am aratat in argumentarea noastra. Beneficii

  • Siguranta Sportia – Folosind un regulament corect reducem posibilitatea accidentarilor
  • Regulament Predictibil – Datorita uniformizarii regulamentului
  • Valori Demonstrate  – Am demonstrat si testat fiecare valoare a regulamentului
  • Dezbatere Publica – Am consultat partile relevante ale comunitatii
  • Corectitudine – Prin eliminarea avantajelor necuvenite

In concluzie va invitam sa aflati mai multe despre cum a decurs acest proiect, cum am determinat valorile si care au fost argumentele care au dus la adoptarea acestui proiect in sectiunile proiectului. Dorim sa multumim comunitatii pentru sprijinul, feedback-ul constructiv si implicarea in dezbateri. Fara voi nu am putut astazi sa anuntam acest minunat proiect COD.

Valori Proiect Crono

Problema adresata de COD in cadrul acestui proiect este masurarea incorecta sau mai degraba incompleta a replicilor pe terenul de airsoft. Am aratat cum o replica masura conform masuratorii in metri/secunda si hop-up 0 poate arata o valoare cronografiata de 110 metri/secunda. De indata de hop-up ul este reglat replica masura din nou a tras cu 130 de metri/secunda. Consideram ca astfel de problam pun in primejdie siguranta jucatorilor si reusesc sa acorde unora avantaje necuvenite in joc.

Am inceput sa testam, sa calculam si sa culegem informatii, si parteneri pentru a opri acest fenomen deoarece consideram ca este foarte nociv si ca nu ofera sanse egale pe terenul de airsoft.

Valorile Propuse

Dupa colaborare cu numerosi parteneri dintre care: organizatori nationali de jocuri cu peste 300 de participanti si o vechime minima de 3 ani, cluburi sportive a caror activitate este recunoscuta, cat si reprezentanti ai comunitatilor locale importante am propus urmatoarele valori. Valorile propuse de noi, au fost testate in gel balistic, si demonstrat impactul bilelor in raport cu masuratorile efectuate.

Marcaj/Clasa/MED Energie Recomandata Energie Maxima Greutate maxima a bilelor
Verde/CQB/ 1 metri 1.00 Joule 1.10 Joule 0.30 grame
Albastru/Asalt/7 metri 1.50 Joule  1.65 Joule  0.30 grame
Albastru/LMG/10 metri 1.50 Joule 1.65 Joule  0.30 grame
Galben/DMR/15 metri 2.00 Joule 2.20 Joule  0.40 grame
Rosu/HMG/25 metri 2.00 Joule 2.20 Joule  0.30 grame
Rosu/Sniper/25 metri 3.00 Joule 3.30 Joule  0.50 grame

Valorile vor fi adoptate spre testare pentru perioada de 1 an, urmand a se observa daca exista erori sau daca aceste necesita sau nu imbunatatire. Va rugam sa vizitati sectiunea de argumente pentru a afla testele efectuate de noi.

Studiu de caz

Testele noastre au fost efectuate folosind gel balistic si executand focuri din MED. Apoi am masura amprenta bilei in gel, avand in vedere un singur aspect: Bila nu trebuie sa loveasca jucatorul cu mai mult de 1.1 Jouli. Am masura fiecare clasa in parte, si apoi ne-am chinuit sa tragem cu sniperul printr-un cronograf aflat la limita MED-ului. Am stabilit valorile si apoi am deschis dezbateri publice cu „cei mai de seama” reprezentanti ai fiecare clase in parte. Am testat aplicat pe teren si rezultatele au fost pozitive.

Valorile propuse de noi nu doresc sa avantajeze sau sa dezavantajeze o clasa si nici nu sunt stabilite conform dorintelor personale a unui jucator. COD isi doreste prin proiectele sale sa construiasca un cadru corect pentru toti participantii la fenomenul airsoftistic. Sa punctam asadar progresul facut

In timpul procesului de testare au fost create clipuri video accesibile public pentru a arata dincolo de orice dubiu valoarea proiectului pe care il propunem.
Am selectat din comunitatea de airsoft persoane care reprezinta majoritati, cu experienta si care au demonstrat in timp ca parerea lor merita auzita. Am consultat cei mai vechi jucatorii, fondatorii regulamentului precedent pentru a obtine feedback-ul lor, cat si magazine de specialitate. Am centralizat datele si cu sprijinul lor am reusit sa dam o forma proiectului.
Odata stabilite valorile au fost testate la jocuri cu minim 50 de participanti, in mai multe configuratii de teren si scenarii.
Desi ne-am dat toata priceperea pentru stabilirea regulamentului, suntem constienti ca acesta oricand poate fi imbunatatit. Pana la finalizarea definitiva a acestui proiect valorile vor fi testate la o scara larga
Cu ajutorul evenimentelor care constituie COD, vom implementa regulamentul atat in evenimentele nationale cat si in cadrul asociatiilor locale, cu dorinta de a crea un standard national menit sa elimine confuziile din randul participantilor.

Nu uitati sa vizionati sectiunea de concluzii a acestui proiect. Apreciem sustinerea voastra si speram sa fiti alaturi de noi pentru a gasi o cale de mijloc care sa puna corect in balanta interesele tuturor participantilor la viata airsoftistica.

Concluzii

Pentru a evita orice posibilitate de pacali procesul de cronografiere, am propus ca masurarile viitoare sa fie executate luand in calcul energia bilei trasa de o replica. Am demonstrat utilitate si oportunitatea unei masuratori folosind hop-up reglat, si bilele care vor fi folosite in teren. Pentru siguranta jucatorilor, am stabilit valorile si am gasit consens intre toate partile implicate in COD

Daca reprezinti un club de airsoft, sau eveniment, iti sugeram sa implementezi si tu acest regulament pentru consideram ca este important pentru jucatori sa stie ca trebuie sa se conformeze cu un singur standard, indiferent unde joaca. Numai daca toti cunoastem, si aplicam aceleasi reguli vom putea avea parte de jocurile  de airsoft din ce in ce mai valoaroase.

Stare Actuala a Proiectului

Proiectul a atins stadiul final in care am definitivat o forma pe care noi o credem corecta si a intrat in etama de implementare. In perioada urmatoare partile implicate in COD vor implementa regulamentul, si speram ca aceasta forma a regulamentului sa aibe din ce in ce mai multi adepti. Urmatoarea monitorizare a proiectului este programata dupa incheierea evenimentelor nationale din 2019.

Proiectul va fi considerat incheiat numai dupa ce a fost testat la scara larga si numai daca nu au existat probleme majore. Pana in acel moment toate sugestiile voastre ne sunt de mare ajutor si va invitam si pe voi sa faceti parte din acest proiect. Pe cat de tare ne dorim sa auzim si sa tinem cont de cat mai multe pareri pe atat de mult ne dorim sa intelegeti ca nu putem face cum doreste o singura persoana. Procesul nostru este mult mai complex de atat dar va garantam ca si parerea voastra conteaza.

AU IMPLEMENTAT PROIECTUL

Civil War
Civil WarEveniment CQB + OpenSpaces
Eveniment organizat la Ludus de ACS Ludus Legio intr-o zona care cuprinde conflict de tip CQB si pe alocuri exista spatii deschise cu vegetatie.Numar de jucatori aproximativ 400.
Overload
OverloadEveniment MilSim Invite Only
Eveniment organizat de Overload Crew in apropiere de Sibiu, la Marsa. Specificul evenimentului este MilSim si participarea se face pe sistem invite only. Numar de jucatori aproximativ 600.
Desert Storm
Desert StormCQB + OpenSpaces
Eveniment organizat la Constanta de catre Desert Storm Crew. Evenimentul se desfasoara intr-o locatie CQB plina de cladiri si pe alocuri cu zone de vegetatie usoara. Numar de jucatori aproximativ 400.

Inscrie-ti Evenimentul in COD si Contribuie si Tu

Alaturate si Tu Familiei COD si Ajuta-ne sa Construim .